
Пробиотичните и ферментиралите храни често се възприемат като едно и също, но има някои съществени разлики между тях
От хиляди години естествено ферментиралите храни са ценени заради уникалните им вкусови качества и ползите им за нашето чревно здраве. Неслучайно те са част от традиционните кухни на различни народи по целия свят.
Напоследък набират дори още по-голяма популярност, защото все по-често са представяни като богати на полезни пробиотици. Но вярно ли е всъщност това? Всички ферментирали храни ли имат пробиотични свойства?
Бързият отговор на този въпрос е „не“ – повечето храни, които са преминали през ферментация, обикновено не са източник на пробиотици. Броени са тези, които съдържат бактерии, отговарящи на критериите да бъдат наречени пробиотични.
Пробиотиците са „добри бактерии“ и когато се приемат в точни количества, те възстановяват баланса на чревната микрофлора, помагат за укрепването на имунната система и подобряването на общото здраве на организма. Това означава, че за да бъдат характеризирани като пробиотични, те трябва задължително да имат клинично доказани здравословни ефекти.
От друга страна, ферментиралите храни и напитки са тези, които са преминали през естествения процес на превръщане на въглехидрати като захар и нишесте в киселина или алкохол, благодарение на специфични микроорганизми. Но изискванията към качествата им са по-скоро по отношение на вкус, мирис и външен вид. В това определение няма очаквания, че повлияват здравето по някакъв начин.
Също така, въпреки че ферментацията създава подходяща среда за растеж и разпространение на полезни бактерии, не всички от тях имат една и съща функция. Както не приемаме, че всички патогени (вредни бактерии) причиняват едно и също заболяване или водят до една и съща тежест на симптомите, не трябва да очакваме, че всички полезни бактерии имат еднакви ползи за здравето като установените пробиотични щамове.
Освен това, не всички ферментирали храни съдържат живи бактерии в момента на консумация. Хлябът, шоколадът, киселите краставички и бирата, например, се произвеждат чрез ферментация, но след това се пекат, филтрират или консервират. Това означава, че не могат да бъдат пробиотични, защото са преминали през процеси, които са унищожили живите бактерии в тях.
Има и такива ферментирали храни, които съдържат жизнеспособни бактерии в момента на консумация (например комбуча), но също не могат да бъдат квалифицирани като пробиотични, защото броят на добрите бактерии в състава им не е известен.
Изключение правят само тези храни, които съдържат специфични щамове с клинично доказани здравословни ползи, чиито бактерии остават живи и в точно определен брой през целия срок на годност на хранителния продукт. Пример за това е българското кисело мляко, което в състава си има пробиотични щамове, които са жизнеспособни в момента на консумация и са различни от тези, извършили ферментацията. Именно затова неговата рецепта е призната по цял свят с полезните си свойства за здравето.
Тъй като не можем да разчитаме, че всички ферментирали храни съдържат „добри бактерии“, е препоръчително да приемаме пробиотици като част от ежедневната ни диета.
Уникалните качества на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в българското кисело мляко са пренесени в синбиотиците Lactoflor с възможно оптимално висок брой на жизнеспособни млечнокисели бактерии, високо устойчиви към действието на храносмилателните ензими и стомашната киселинност.
В състава им са вложени само български щамове, изолирани от запазени екологични райони със съхранена природа и традиции. Обединени са не само видовете на киселото мляко, но конкретни щамове полезни бактерии, подбрани след оценка на функционални характеристики, които да имат гарантирани и клинично доказани здравословни ефекти.
Lactoflor BioPlus капсули е ежедневна грижа за стомашно-чревния баланс, която подпомага имунната система. Във всяка капсула BioPlus се съдържат 6 милиарда активни добри бактерии от 7 специално подбрани български лиофилизирани щама:
- Lactobacillus acidophilus LLA-10,
- Lactobacillus bulgaricus LKZ-200 – изолиран от кръвен здравец
- Lactobacillus rhamnosus LLR-L1 – с висока бионаличност и повишена активност, спрямо candida/e.coli/st.aureus
- Streptococcus thermophilus LST-229, който спомага за по-доброто усвояване на млечни продукти.
- Bifidobacterium sp.(B.bifidum LBB-02, B.longum LBL-01, B.infantis LBI-04) изолирани от фецес на здраво бългорско бебе
- Пребиотик (инулин)
Специални стомашно устойчиви DR капсули с растителен произход, осигуряват висока преживяемост на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. А иновативния контейнер ги предпазва от външната среда, като влага и слънце.
- Възстановява баланса на чревната микрофлора
- Подобрява храносмилането
- Потиска развитието на вредни бактерии, има антимикробно и противовъзпалително действие
- Естествен произход на бактериите
- Удобен прием за профилактика и превенция – 2 капсули дневно.
Да не се използва като заместител на разнообразното хранене.
Коментирайте тази статия!