Добрата новина е, че сякаш окончателно изпратихме зимата и посрещаме първите топли дни с едно приповдигнато, щастливо чувство. За нещастие обаче след първоначалната еуфория около настъпващата пролет, част от нас съвсем скоро ще започнат да усещат признаци на пролетна умора. Чувството на тъга може, разбира се, да бъде резултат и от лошо време, преумора или занижен тонус. Независимо от причината, последните научни доказателства подчертават важната роля на чревното здраве като начин за преодоляване на подобни състояния.
Връзката чревна микробиома – мозък
Въпреки че връзката между микрофлората и мозъкът може да не е особено очевидна, чревният ни свят успешно си е спечелил нарицателното „втори мозък“. Според Проф. John Cryan: Ние живеем в микробен свят, в който общото тегло на микробиома ни е колкото това на мозъка, затова и въпросът на деня все още е – who is in cotrol – the gut or the brain (кой кого контролира – червата или мозъка)? Чревната нервна система преминава през храносмилателната система и е свързана с мозъка. Според изследванията, тя произвежда близо 90% от серотонина, известен като „хормон на щастието“. Промените в поведението ни могат да накарат мозъка да повлияе на имунитета и функциите в червата. Както и обратното – състоянието на чревния тракт влияе върху мозъка.
Изводът? Правилните грижи за здравето на чревния микросвят имат благоприятнo влияние върху настроението и цялостното ни благосъстояние.
А как можем да се погрижим за здравето на нашия чревен микросвят?
Препоръчваме ви три начина, по които можете, ако не да се предпазите напълно, то поне да намалите симптомите на пролетна умора и липса на настроение:
1. Регулирайте диетата си: храните, които консумираме неминуемо повлияват на състоянието на стомашнo-чревния тракт, което от своя страна е пряко свързано със симптомите на пролетна умора, и занижено настроение. Изборът на храни, които съдържат естествени пробиотици, здравословни мазнини, богати на фитонутриенти плодове и зеленчуци, както и богати на аминокиселини съставки могат значително да подобрят състоянието ни. Важен съвет е да ограничите преработените храни и да намалите приема на добавена захар, ако искате да се чувствате здрави и енергични.
2. Намалете стреса: психологическият стрес има особено силно въздействие върху стомашно-чревната функция, особено когато е хроничен. Да се научим как да почиваме и отпускаме чрез техники за намаляване на стреса, като дълбоко дишане, медитация, йога или прекарване на време в природата, може да поддържа здрава нервната ни система и по този начин се насърчава здравето на храносмилателната система.
3. Приемайте пробиотик: количеството и разнообразието на добри чревни бактерии с висококачествен прoбиотик може да подпомогне състоянието на чревната ни микрофлора и справянето с дисбиозата. При избора на пробиотик е важно да следите продуктът да съдържа бактериални щамове, които работят синергично и клинично е доказано,че действат на определени състояния. И по-специално – Lactobacillus acidophilus*, Lactobacillus casei*, Lactobacillus rhamnosus*, Bifidobacterium bifidum*, Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum*.
С внимателно подбрания си състав от двата уникални български щамове L. bulgaricus LKZ/200 (изолиран от кръвен здравец) и L. rhamnosus LLR-1, както и L. acidophilus , Str. Thermophiles, Bifidobacterium spp., Lactoflor BioPlus е ежедневна грижа за стомашно-чревния баланс, която подпомага имунната система. Освен 7-те щама млечнокисели бактерии, BioPlus съдържа и пребиотични фибри (инулин), което го превръща в мощен синбиотик.
Защо препоръчваме Lactoflor BioPlus капсули?
ЗАПОМНЕТЕ! Не подценявайте ролята на чревното си здраве. Погрижете се за него, а то ще се погрижи за доброто ви настроение през всеки сезон от годината.
Коментирайте тази статия!