
Настъпи онзи период в годината, след дългите празници, когато започваме да си правим равносметка за отминалата година и да планираме новата. Как се чувстваме, изглеждаме ли добре, как ще изглеждаме на плажа, имаме ли енергия, какво можем да подобрим? Но вместо да извадим списъка за нови сезонни дрехи, хубаво е на първо място да помислим за здравето си. А здравето зависи най-вече от храната, която приемаме и физическата ни активност.
Още Хипократ, бащата на медицината, е казал преди повече от две хилядолетия, че „всички заболявания започват в червата“ – и той се е оказал прав! Съвременната наука продължава да ни показва връзките между доброто чревно здраве и функцията на имунната система, настроението, енергийните нива, здравето на кожата, автоимунитета, хроничните възпалителни състояния и разбира се, балансът в храносмилателната система Като се има предвид, че състоянието на чревната ни микрофлора е в основата на цялостното ни здраве, за нас е от огромно значение да се стремим да се научим да я поддържаме добре балансирана .
Нашата микробиота
Микробиотата, общността на микроорганизмите, които живеят в човешкото тяло, играе важна роля в поддържането на здравето ни. Когато тя е здрава и балансирана, над 100 трлн. бактерии съжителстват спокойно и симбиотично . Те регулират имунната система, за да предпазят организма от микроби и болести, произвеждат витамини (В, К), подпомагат здравословния метаболизъм и спомагат за разграждането на храната и т.н. И обратното, когато равновесието се наруши, се получава дисбиоза, най-често причинена от промени в чревната флора, дължаща се на инфекции, медикаменти (включително антибиотици), лоши хранителни навици (захар, преработени храни и алергии към храни), стрес. Тъй като дисбиозата засяга храносмилателната система, понякога се появяват газове, подуване на корема, диария или запек. Въпреки това, изследванията показват, че храносмилателните нарушенията могат да се изявят със симптоми другаде в тялото – включително тези, свързани с функцията на нашата имунна система, настроението, енергийните нива, здравето на кожата, автоимунните и други хронични възпалителни състояния.
Ето защо е хубаво през новата година да си поставим цели за поддържането и баланса на микробиомата на червата, за да сме по-здрави, тонизирани и да изглеждаме по-добре.
Как да се грижим за Микробиотата?
1. Първото нещо, което e хубаво да направим е да ревизираме дневното си меню и да отстраним или (намалим вредните храни, които могат да допринесат за дисбаланса в организма. От там може да се получи увреждане на чревната обвивка и пропускливост, които в крайна сметка причиняват още повече възпаления.
Това е списък от храни, към които трябва да бъдем предпазливи, но имайте предвид, че чувствителността към храната може да е различна за всеки, което означава, че е най-добре да се консултирате и да си направите индивидуален хранителен план.
- Преработени храни
- захар
- Глутен
- Лектини (протеини, намиращи се в зърна и бобови растения)
- Конвенционални млечни продукти
- ГМО
- FODMAPS (ферментационни олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли)
2. Следващото нещо, върху което трябва да се съсредоточим, е да се заменят лошите с добрите навици, които ще ни помогнат да постигнем добър баланс при храносмилането. Това може да включва работа с професионалист и тъй като изисква по-холистичен подход, може да изглежда различно при всеки.
- Добавяне на добавки, където е необходимо (например храносмилателни ензими)
3. Балансирането на чревната микрофлора е следващата важна стъпка за постигането на чревно здраве! Това включва създаването на среда с разнообразни полезни бактерии. Те могат да бъдат намерени в пробиотични добавки, ферментирали храни и специфични видове влакна.
Пробиотиците са живи бактерии, които поддържат храносмилателната система и поддържат чревната ни микробиота здрава . Научните изследвания показват, че нашите пробиотици в червата оказват влияние върху начина, по който съхраняваме мазнините, баланса на кръвната захар и реакцията, която имаме към хормоните, които ни карат да се чувстваме гладни или пълни. Отделно, детокс ефектът, който се получава при редовен прием на пробиотици, всъщност оказва благоприятно влияние върху естествената красота, пречиства организма от токсини и влияе положително върху цялостното излъчване на жената. Въпреки това, когато инвестирате в пробиотик, е важно той да е български
Защо? Има данни от различни части на света, които доказват, че има разлики в състава на полезната чревна микрофлора, съответстващи с храната и географския регион. Затова една мултибактериална формула ще е по-ефикасна, ако съдържа онези бактерии, които са от природата на даденото място, на което живеем. В Lactoflor се влагат само български щамове млечно кисели бактерии, изолирани от запазени екологични райони със съхранена природа и от традиционните за българина млечни продукти. Рецептата за здраве е заимствана от първия пробиотичен продукт – българското кисело мляко, признато в цял свят с полезните си свойства. Така уникалните качества на българската пръчица – Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и нейния партньор – Streptococcus thermophilus са в основата на таблетките и капсулите LAСTOFLOR.
- Ферментирали храни – това са храни, естествено богати на пробиотици (кисело зеле, квас, кефир, комбуча, мисо, кимчи и кисели краставички)
- Пребиотичното влакно – известно още като „пребиотици“, намиращи се в несмилаемо растително вещество. Те са малките работници, които осигуряват храна на пробиотиците, помагайки им да растат и да се размножават. Пребиотичните добавки са фибри, които можете да откриете в храни като овесена каша, ябълки, ягоди, ленено семе, праз, лук, аспержи, чесън, моркови, круши и домати и т.н.. За да сте сигурни в приема на нужното дневно количество, ние ви препоръчваме Lactoflor Natural Fibers, 100% натурални фибри, извлечени от корена на цикория.
4. Възстановяването и възобновяването на целостта на лигавицата на червата с хранителни вещества е също важна стъпка. Това означава да преминета към хранене с балансирана диета, пълна с лечебни хранителни вещества (витамин D, омега 3, цинк и L-глутамин).
5. Поддържане на здравословен и балансиран начин на живот с много почивка, нисък стрес, физически упражнения, природа и хидратация.
Както разбрахте, че доброто състояние и баланса на чревната микрофлора е едновременно основополагаща стъпка и дългосрочна инвестиция с благоприятни последици върху много области на нашето здраве. Късмет!
Коментирайте тази статия!