Популярността на пробиотичните добавки избухна през последните няколко години, но ролята на пробиотиците все още остава неразбрана. В тази статия ще видим истината за тези седем популярни пробиотични мита и ще извлечем фактите:
МИТ №1: ПРОДУКТИТЕ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО СЪДЪРЖАТ ДОСТАТЪЧНО ПРОБИОТИЦИ
Не е задължително. Конвенционалните кисели млечни продукти обикновено са топлинно пастьоризирани, което значително намалява нивото на живи и активни бактерии, които са били използвани за направата на киселото мляко. Те също така често съдържат добавени захари, а понякога и изкуствени подсладители – което може да повлияе негативно на флората на червата. Четете етикетите и потърсете кисело мляко, съдържащо живи култури и минимална захар, за да увеличите максимално потенциала си за осигуряване на жизнеспособни пробиотици. И все пак не забравяйте: дори перфектното кисело мляко може да не съдържа достатъчно нива на пробиотични щамове. За да сте сигурни, че си набавяте нужното дневно количество от добрите бактерии, изберете един от продуктите на Lactoflor – първият български пробиотик.
МИТ №2: КОЛКОТО ПО-ВИСОКО Е КОЛИЧЕСТВОТО БАКТЕРИИ, ТОЛКОВА ПО-ДОБЪР Е ПРОБИОТИКЪТ
„Повече“ не винаги е „по-добър“, що се отнася до бактериите във вашата пробиотична добавка. Вместо това е важно да разгледате своите желани, храносмилателни цели и специфичните пробиотични видове (щамове), които са включени в закупения продукт. Важно е да работят сунергично, за да имат ефект. Може би сте се насочили към продукт от чужбина. Само че е хубаво да знаете, че за българите е препоръчително да пият български пробиотик , за да има най-добър ефект. Както вече сме писали, има данни от различни части на света, които доказват разликите в състава на полезната чревна микрофлора, съответстващи с храната и географския регион. Затова една мултибактериална формула ще е по-ефикасна, ако съдържа онези бактерии от природата на даденото място, на което живеем. Продуктите от гамата Lactoflor Bio Plus съдържат микроорганизми изолирани от различни екологично-чисти райони в България и са част от голямата микробна колекция на Lactina. Щамовете, които съдържа BioPlus също така работят синергично и е клинично доказано, че действат на определени състояния.
МИТ №3: НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ПРОБИОТИЦИ, ДОКАТО ИЗПОЛЗВАТЕ АНТИБИОТИЦИ
Напротив – изключително важно е да възстановите пробиотичния си баланс, ако се налага да приемате антибиотици. Знаем, че с приема на този вид лекарства освен лошите бактерии, се заличават и добрите такива. За да подпомогнем възстановяването на баланса на чревната ни флора е хубаво да помислим за приемането на пробиотични добавки. В този случай потърсете такъв с висок брой на добрите бактерии, специално създаден за възстановяване на чревното здраве. В този случай, ние ви препоръчваме Lactoflor Opti6. Продуктът е синбиотик от ново поколение, който действа ударно като имуностимулатор. Opti6 съдържа 6 щама и 10 млрд. активни млечнокисели бактерии с висока биологична стойност и пребиотик (инулин), който подобрява храносмилателните процеси. Капсулите в Lactoflor Opti6 са устойчиви на действието на стомашните киселини и осигуряват безпрепятственото достигане на добрите бактерии до чревния тракт.
МИТ №4: ПРОБИОТИЦИТЕ НЕ СА БЕЗОПАСНИ ЗА БРЕМЕННОСТ
Въпреки че ще трябва да се консултирате с вашия личен лекар, за да потвърдите какво е подходящо за вас, много пробиотични щамове могат да подкрепят здравословното храносмилане и да насърчават здравето и благополучието на бременни и кърмещи майки. Изследванията показват, че приемът на Lactobacillus rhamnosus (HN001) по време на последният триместър и ранното кърмене подкрепят развитието на имунната система на детето. Доказано е също, че пробиотичните бактерии защитават от стомашно-чревни инфекции, като се борят срещу патогенните бактерии и благоприятно моделират имунната система. Хормоните забавят скоростта, с която стомахът се изпразва и червата се движат, докато плацентата може да повиши киселинността на стомаха.
Приемането на дневна доза 100% натуралния Lactoflor BioPlus) може да помогне за балансиране на чревната флора, за да се улесни храносмилането и да се подобри нейната функция, заедно с пиенето на много вода, поддържането на диета с високо съдържание на фибри и движението.
МИТ №5: ЕФЕКТИВНИ СА САМО ХЛАДИЛНИТЕ ПРОБИОТИЦИ
Хладилните пробиотици със сигурност са били ключов знак за качествена добавка в миналото. Днес технологията е постигнала по -добри „устойчиви на рафтове“ техники за пробиотици, като сушене чрез замразяване и откриване на щамове, които са по-здрави, следователно и „стабилни“, за да могат да живеят, например, в шкафа в кухнята ви.
МИТ №6: ПРЕБИОТИЦИТЕ СА ДОРИ ПО-ВАЖНИ ОТ ПРОБИОТИЦИТЕ
В храносмилателното здраве пребиотиците и пробиотиците не са нещо, като да сравняваме „ябълки с ябълки“. Вместо това те работят в тандем. Пребиотиците са по същество храната за пробиотиците. Когато ядем пребиотични храни, храносмилателната ни система прехвърля несмилаемите захари и фибри върху нашия микробиом, където пробиотиците се захранват. Без пребиотици, пробиотиците нямат необходимото гориво, за да си свършат работата. Алтернативно, без пробиотици, няма да има кой да изяде грубите и здрави остатъци от онези здравословни, пребиотични храни, които не можем лесно да усвоим. Това е една голяма симбиотична връзка и всичко е в баланса. Целете баланса на пробиотиците и пребиотиците, за да поддържате червата си в отлично работно състояние.
МИТ № 7: ПРОБИОТИЦИТЕ СА САМО ЗА ЗДРАВЕТО НА ХРАНОСМИЛАНЕТО
Пробиотиците са много повече! Те се намират навсякъде в тялото ви, а не само в червата ви. Те са част от общността на бактериите, които обитават устата, кожата, носа и т.н. и помагат на тялото ви по изключително много начини. Пробиотиците произвеждат витамини и различни хранителни вещества. Има уникални щамове на пробиотици, които са за насърчаване на вагиналното здраве и пикочните пътища.
Изберете добавка със смес, според вашите нужди, от уникални пробиотични щамове и внимателно подбрани съставки, които работят заедно, за да оптимизират не само вашето здраве на червата, но други ключови компоненти за здравето като настроението ви и оптималната имунна функция.
ИЗТОЧНИЦИ
1. Sanders, Mary Ellen Ph.D. 2016. Are all yogurts ‘probiotic yogurts’? California Dairy Research Foundation. http://cdrf.org/2016/08/12/yogurts-probiotic-yogurts/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18631345
3. The Probiotics Learning Lab. 2018. https://www.optibacprobiotics.co.uk/learning-lab/probiotic-myths/fridge-myth
Коментирайте тази статия!