В тази този блог пост д-р Татяна Мороховец отговоря на всички въпроси*, които зададохте към нея.
Д-р Татяна Мороховец е специалист гастроентеролог с над 30-годишен опит, завършила медицински университет в гр. Тюмен, Русия.
(*въпросите, които са на една тематика са обединени)
1. Подуване на корема по време на хранене и „нередовен стомах“, как да се справим?
Подуване на корема по време на хранене и „нередовен стомах“, което се състои в запек, диария или в редуване на тези две състояния, също така и коремни болки. Всички тези оплаквания се обединяват в синдром на раздразненото черво – СРЧ.
При някои хора оплакванията СРЧ са силно изразени и това ги кара да потърсят лекарска помощ, а при други симптомите се появяват само в определени случаи или при консумацията на определени храни. Точната причина за появата на болестта все още не е съвсем известна. Някои научни изследвания показват, че пациентите с подобни нарушения имат чувствителна на химични и механични дразнения чревна лигавица. Психическите фактори като нервност и раздразнителност, мъка, страх също могат да са причина за повишената дразнимост на червата. Нездравословното хранене, прекомерната консумация на алкохол, намаленото съдържание на фибри в храната не се отразяват добре на тялото ни и то реагира по различни начини, един от които е нарушение на нормалната функция на червата.
Лечението обичайно е симптоматично. Срещу болката могат да се вземат обезболяващи, които са предписани от съответния лекар. Запекът, разстройството и подуването невинаги е задължително да се лекуват медикаментозно. В повечето случаи помагат и редовното хранене, консумацията на полезни и богати на фибри храни, пиенето на достатъчно количество вода, а от голямо значение е и движението. Не по-малко важно е максималното избягване на стреса и преумората. Към хранителния режим добавете и пробиотици. Пробиотиците са живи микроорганизми или бактерии, които са изключително важни за нашите храносмилателни процеси и имунна система. Проучванията показват, че пробиотиците, приети в достатъчно голямо количество, особено Бифидобактерии и някои специфични комбинации, могат да облекчат симптомите на Синдрома на раздразненото дебело черво.
При нередовен стомах погледнете 100% натуралните фибри на Lactoflor Fibers, които са извлечени от цикория.
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЕ АБОНИРАТЕ!
Записвайки се, ще бъдете сред първите, които ще получават
БЕЗПЛАТНИ съвети за своето здраве!
За да регулирате чревната си флора е хубаво да приемате пробиотик за ежеднвена употреба, който регулира стомашните функции, като например 100% натуралния български пробиотик Lactoflor BioPlus.
2. Защо ,когато пия антибиотик,трябва да приемам и пробиотик?
При прием на антибиотици всички знаем колко неприятности може да ни докарат те. От една страна унищожават „лошите“ патогенни бактерии, но успоредно с това убиват и добрите, от които зависи цялостната хармония на тялото ни – имунитет, чревен баланс и общо благоразположение.Приемът на антибиотици често причинява диария.
Разбира се, всички тези странични ефекти могат лесно да бъдат контролирани, ако успоредно с антибиотика започнем да приемаме и ефективен пробиотик. Добрият пробиотик съдържа винаги живи микроорганизми в много висока концентрация, чийто прием се отразява положително и оздравително върху вътрешния микробен и бактериален баланс. Спазвайте 2-3 часа разлика между приема на антибиотик и пробиотик (някои антибиотици са толкова силни, че биха унищожили и приетия с тях пробиотик).
Желателно е пробиотикът да е в комбинация с пребиотик – фибри (приемане на синбиотик) Фибрите са вещества, спомагащи размножаването на добрите пробиотични бактерии, както и витамини от B групата – те помагат усвояването на пробиотика и помагат да се предпазим от гъбични инфекции.
За ударно засилване на имунната система и при прием на антибиотици, препоръчвам Lactoflor Opti6
3. Какви пробиотични щамове са подходящи при бебе на 6 месеца при предстоящо захранване?
Препоръчвам ви Lactoflor Kids. Той включва специалният щам за деца Bifidobacterium infantis, освен млечнокиселите бактерии.
Bifidobacterium infantis – Тези полезни бактерии произвеждат киселина, която възпрепятства развитието и колонизацията на патогенни микроорганзми, играят огромна роля за правилното функциониране на метаболизма и храносмилането на децата. B.infantis възстановяват чревния баланс и помагат в случаи на подуване, газове, диария, запек и стомашен дискомфорт. Помага при бебета при захранване да се елиминира дискомфорта.
Lactoflor Kids е обогатен с пребиотичен компонент – олигофруктоза. Олигофруктозата е естествен източник на фибри, който подпомага дейността на добрите бактерии и благоприятства храносмилателните процеси.
Подобрява храносмилането и усвояването на полезните вещества в храната. Спомага за укрепването на имунната система при децата. Lactoflor Kids е изключително лесен за употреба – разтваря се във вода или мляко, което улеснява приемa mu от детенцето.
Моля, вижте повече тук ->
4. Имат ли странични ефекти пробиотиците?
Няма данни за странични ефекти при прием на пробиотици.
5. Как да подготвим имунитета на детето преди ясла/детска градина?
Препоръчвам Lactoflor Kids – пробиотичен продукт за бебета и малки деца под формата на сашета. Lactoflor Kids съдържа седем щама млечнокисели бактерии – Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. infantis, L. acidophilus. L. bulgaricus, Streptococus thermophillus. Обогатен с естествени фибри за подпомагане дейността на „добрите“ бактерии.
Регулира функциите на стомашната и чревна флора при децата. Подобрява храносмилането и усвояването на полезните вещества в храната. Подпомага укрепването на имунната система на децата, т.к тънкото черво –огромен имунен орган и доброто му здраве определя добро здраве и имунна система като цяло. Възстановява чревната микробна флора, нарушена вследствие на чревни инфекции и лечение с антибиотици. Лесен за употреба – прахообразна форма, разтваря се във вода или мляко. Хранителна добавка.
6. Как да избера правилния пробиотик за мен и семейството ми?
На първо място бих отбелязала, че за българина е важно да приема пробиотик разработен и произведен в България. Според направени проучвания е доказано, че при хора в различни части на Света има разлики в състава на полезната чревна микрофлора.
Забелязана е пряка зависимост от географско положение и видове храна, характерни за региона.
Затова, избирайки пробиотик, той трябва да е мултибактериален и ще бъде по-ефикасен, ако съдържа бактерии от природата на даденото място, на което живеем.
Както споменах, най-добрият пробиотик е мултибактериален, трябва да съдържа тези щамове:
L. acidophilus – колонизира в тънкото черво, поддържа чревната стена здрава, гарантира правилно усвояване на хранителни вещества и се грижи за цялостната храносмилателна функция. Намалява растежа на патогенни организми.
L. bulgaricus – подържа чистотата и баланса в тънките черва и способства подсилване на имунитета.
L. rhamnosus – балансира здравето на чревния тракт,а също така на пикочо-половата система.
B.bifidum – най-първият щам, който имат новородени бебета и през целия живот предотвратява растежа на нежелани бактерии, плесени и дрожди. Също така произвежда ензими, които разграждат въглехидрати, мазнини и протеини.
Предотварява диария,особено при пътуващи.
B. longum – разгражда въглехидрати и неутрализира токсини, увреждащи черва. Поддържа имунитета.
B. infantis – облекчава възпалението
Коментирайте тази статия!