Екземата или атопичният дерматит е състояние, което кара човек да развие петна от суха, сърбяща кожа по тялото си. Често се развива в резултат на възпаление в тялото, така че яденето на храни, които не причиняват алергии, могат да помогнат за намаляване на симптомите. Въпреки че няма лек, се предлагат различни кремове и лекарства без рецепта, които облекчават и помaгат за намаляване на възпалението. Понякога лекарят може да препоръча също да се избягват храни, за които е известно, че влошават екземата. Пример за такива храни са: ядките, млякото и пшеницата.
За хората, които страдат от екзема, яденето на определени храни може да задейства организма да освободи съединения на имунната система, които причиняват възпаление, което от своя страна допринася за появата на това заболяване. Затова е хубаво да спазваме диетичен хранителен режим, който може да ни е в помощ в борбата срещу екземата.
Примерни противовъзпалителни храни:
- Риба – естественият източник на омега-3 мастни киселини, които могат да се борят с възпалението в организма. Такива риби са: сьомга, риба тон, скумрия, сардини и херинга.
- Храни с високо съдържание на пробиотици– добрите бактерии, които насърчават доброто здраве на червата. Такива са: кисело мляко с живи и активни култури, мисо супа и темпера. Ферментирали храни и напитки, като кефир, комбуча и кисело зеле, също съдържат пробиотици.
- Храни с високо съдържание на противовъзпалителни флавоноиди. Примери за тях са: плодове и зеленчуци, като ябълки, броколи, череши, спанак и къдраво зеле.
Яденето на повече от тези храни и намаляването на всякакви храни алергени може да помогне да се намали риска от появата на екзема.
ДИЕТА И ХРАНИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ
Реакциите на екзема, причинени от храна, обикновено се появяват от около 6 до 24 часа, след като човек я консумира. Понякога тези реакции могат да се забавят по-дълго.
За да определи кои храни може да предизвикат реакцията, лекарят може да препоръча елиминационна диета. Тази диета включва избягване на някои от най-разпространените продукти, за които се знае, че причиняват екзема.
Преди да изключим обаче от менюто си за постоянно, която и да е храна, трябва да тестваме. А това става, като бавно добавяме всеки вид продукт в диетата си и наблюдаваме кожата си в продължение на 4 до 6 седмици, за да определим дали сме чувствителни към някоя конкретна храна. Ако получим реакция е препоръчително да я изключим от менюто си и за в бъдеще.
Храни, за които да се внимава:
- цитрусови плодове
- млечни продукти
- яйца
- глутен или пшеница
- соя
- подправки, като ванилия, карамфил и канела
- домати
- някои видове ядки
Лекар може също да препоръча и тест за алергия. Дори ако човек не е алергичен към определена храна, той може да има чувствителност към нея и да прояви симптоми на кожни проблеми след повторно приемане. Лекарите наричат това състояние – екзема от хранителна реакция.
Хората с дисхидротична екзема, която обикновено засяга ръцете и краката, могат да облекчат състоянието си, като консумират храни, които не съдържат никел. Следи от никел се намират в почвата и следователно могат да бъдат абсорбирани от различните хранителни култури.
Такива са:
- боб
- черен чай
- месни консерви
- шоколад
- леща за готвене
- ядки
- грах
- семена
- миди
- соя
Някои хора проявяват екзема заради чувствителност към полени или брезов прашец. Това означава, че те могат да получат реакции от:
- зелени ябълки
- морков
- целина
- лешници
- круши
Изследвания показват, че приемът на пробиотичните добавки може да намали симптомите на екзема. Пробиотиците се предлагат и като добавки, като има данни от различни части на света, които доказват разликите в състава на полезната чревна микрофлора, съответстващи с храната и географския регион. Затова една мултибактериална формула ще е по-ефикасна, ако съдържа онези бактерии от природата на даденото място, на което живеем.
Ето защо и препоръчваме българският пробиотик – Lactoflor BioPlus капсули. Повече за продукта, можете да прочетете тук – https://lactoflor.bg/lactoflor-bioplus-capsules.html
Пробиотиците присъстват естествено в много храни, като:
- кисело мляко
- кисело зеле
- кимчи
- мисо
- темпе
- kombucha
ПЕРСПЕКТИВАТА
Въпреки че хранителният режим на човек не винаги е причината за екзема, някои хора може да открият, че симптомите им се подобряват, когато направят промени в диетата си.
Ако човек елиминира голяма група храни, като например продукти, съдържащи пшеница, е хубаво да попитаме с лекаря ни за заместващи добавки, за да се уверим, че не ни липсват никакви основни витамини и минерали.
А коя е Вашата тайна за справяне с кожните проблеми?
Споделете ни я в коментар по-долу.
–––
Източник: МedicalNewsToday.com
Коментирайте тази статия!