Един от въпросите, който зададохте по време на лайфа беше:
„Кои пробиотици (щамове) понижават хистамина? Отговорът можете да намерите в редовете по-долу.“
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХИСТАМИНОВАТА НЕПОНОСИМОСТ?
- Хистаминът е химично вещество, участващо в имунната система и централната нервна система. Също така стимулира секрецията на стомашна киселина и подвижността на червата, което е от решаващо значение за правилната храносмилателна функция. Ролята на хистамина в организма е да предизвиква незабавна възпалителна реакция при инфекция, ухапвания от насекоми и акари. Той се освобождава главно от мастоцити и служи като червен флаг за имунната система, като уведомява тялото за всички потенциални нападатели и причинява подуване или разширяване на кръвоносните съдове, така че белите кръвни клетки могат бързо да намерят и атакуват инфекцията или проблема. Това е естествен имунен отговор.
- Поне 1 % световната популация страда от хистаминова непоносимост, като жените в средна възраст съставляват почти 80% от засегнатата популация.
- Хистаминова непоносимост се дължи на свръхпродукцията и натрупването на хистсмин в тялото и на невъзможността за неговото разграждане. Това може да предизвика хронични симптоми, такива като: алергични реакции, нарушения в храносмилателния тракт (IBS), конгестия (оток на лигавицата на дихателните пътища, белите дробове и наличие на секрет в тях), астма и др.
- Като една често срещана причина за хистаминова непоносимост е липсата на DAO (диамин оксидаза) ензими. При 70% от случаите е установен дефицита на този ензим.
- Ферментиралите храни (в това число всички сирена и кисели млека) са богати на хистамин и могат да обострят симптомите на хистаминова непоносимост.
- От друга страна обаче хистамина естествено се образува в нашето тяло и консумирането на храни с високо съдържание на хистамин не би трябвало да окаже отрицателен ефект. Въпреки това, за хората, които трудно разграждат излишния хистамин, яденето на определени храни може да предизвика симптоми или да ги влоши още повече.
ХИСТАМИНА И ПРОБИОТИЧНИТЕ БАКТЕРИИ
Основната причина за непоносимост към хистамин вероятно се дължи на дисбалансирана чревна микрофлора.
На практика може да се открие, че повечето хора с непоносимост към хистамин са склонни да имат дисбаланс на чревната микрофлора. Чревна инфекция и свръхрастеж на някои грам-отрицателни бактерии като Escherichia coli и Salmonella typhimurium може да доведе до повишено освобождаване на хистамин. Освен това, тъй като производството на DAO ензим, който разгражда хистамина, се случва главно в червата, стомашно-чревното увреждане може да доведе до намаляване на ензимната активност.
Пробиотичните щамове, при които няма гени отговорни за продукцията на хистамин, са подходящи за хора с непоносимост към хистамина.
Някои щамове, които нормално се използват за производството на ферментирали млечни продукти, могат да произвеждат хистамин (и други биогенни амини), което може да допринесе за аромата на ферментиралите храни като кисело мляко и сирене. Съответно ферментиралите храни са склонни да съдържат високо ниво на хистамин. Обикновено щамове, които се използват във ферментирали млека и храни се препоръчва да се избягват:
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus Bulgaricus
- Streptococcus thermophilus
- Lactobacillus delbrueckii
- Lactobacillus helveticus
Важно е да се знае, че щамовете в даден вид бактерии могат да реагират по различен начин и затова не всички щамове от тези видове ще имат този ефект, но ако се съмнявате, избягвайте тези видове, за да сте сигурни.
ВИДОВЕ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЛЕЗНИ
Въз основа на ограничен брой изследвания, които разглеждаха ролята на пробиотиците в хистаминовата непоносимост, видовете, считани за полезни (тъй като се смята, че понижават биогенните амини като хистамин), са:
- Lactobacillus rhamnosus
- Bifidobacterium infantis
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium breve
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus gasseri
- Lactobacillus salivarius
Коментирайте тази статия!