Колкото повече научаваме за ролята и значението на микробиоимa, толкова по-популярни стават и ще стават пробиотиците. Броят на продукти и търговски марки, предлагащи пробиотици расте всяка година. Нека не забравяме обаче, че това е слабо регулиран пазар, който допуска качествени, по-малко качествени и откровено некачествени продукти да бъдат поставяни в общата графа „пробиотици“, а маркетингът и средствата за реклама, които може да отдели даден производител, да изместват науката.
Ето защо, информираният потребител, който държи да даде парите си за качествен и ефективен продукт, а не за маркетинг послание, е важно да познава основните характеристики, на които отговарят добрите пробиотици. А тези характеристики могат да бъдат разделени в 4 групи:
- Безопасност
- Функционалност
- Технология
- Здравословни ползи
Ще разгледаме по-детайлно всяка от тези групи характеристики и ще анализираме доколко пробиотиците на Lactoflor отговарят на въпросните характеристики.
1. БЕЗОПАСНОСТ
Първият Хипократов принцип „Primum non nocere“ („Преди всичко не вреди!“) се отнася в еднаква степен за терапии, лечение, лекарства и хранителни добавки. Отнася се и за пробиотиците. И макар като цяло да не са установени странични ефекти при прием на пробиотици, то безопасността на самите пробиотични продукти зависи от технологичните стандарти и санитарен контрол при производството, гарантиращи отсъствието на патогени и токсични субстанции в крайния продукт.
Пробиотиците Lactoflor се произвеждат в среда, сертифицирана за производство на фармацевтични продукти, притежаваща ISO 9001:2015, одитирана и одобрена от UNICEF за производство на хранителни добавки. Всичко това е причина производството на пробиотици с марката Lactoflor да е много по-строго контролирано, а крайният продукт гарантирано безопасен.
2. ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Едно от ключовите неща, които трябва да знаеш за пробиотиците е, че за да бъдат ефективни:
- Те трябва да достигнат до червата жизненоспособни и
- Да се закрепят за чревната мукоза, да колонизира
Ако горните условия не бъдат изпълнени , ползите от пробиотиците няма да бъдат извлечени. А предизвикателството в изпълнението на тези условия идва от враждебната среда, през която пробиотиците трябва да преминат преди да достигнат местоназначението си. Придвижвайки се през стомашно-чревния тракт, пробиотичните капсули преминават през силно киселинната среда в стомаха, чиято протекивна защитна роля е да унищожи всички микроорганизми, попаднали в нея. Подобен ефект могат да имат също жлъчните соли и някои чревни ензими. Ето защо един качествен пробиотичен продукт се нуждае от защита, която да му осигури безпрепятствено преминаване през стомашно-чревния тракт и достигане до червата.
Продутките на Lactoflor се предлагат в капсула CAPSUGEL® DRCAPS®, където абревиатурата DR означава delayed release или технология на отложено разпадане освобождаване, което позволява на капсулата да премине цяла през враждебната стомашна киселина, запазвайки пробиотичните единици жизнеспособни, и да се разтвори едва когато те достигнат червата.
3. ТЕХНОЛОГИЯ
Пробиотичните култури са изключително нестабилни и термонеустойчиви. Затова и технологията на тяхното извличане, обработка и съхранение са ключови за съхранението и запазване на качествата им.
При производството на пробиотици има различни технологични методи за изсушаване и замразяване на микроорганизмите, но златен стандарт в индустрията си остава лиофилизацията, която запазва пробиотичните култури живи, биологично активни и жизненоспоспобни. Точно такава технология се използва в производството на всички продукти Lactoflor.
Дори и при този метод на производство обаче, промените в температурата и влажността на въздуха след първоначалното отваряне на контейнера на продукта, може да има негативен ефект върху полезните бактерии. Затова продуктите на Lactoflor се съхраняват в иновативни опаковки с влагоизсмукващи запушалки, които максимално удължават живота и стабилността на продуктите след тяхното първоначално отваряне.
4. ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ
Всичко изредено по-горе е необходимо, но недостатъчно условие за да гарантира здравословните ползи от един пробиотичен продукт. Сред условията, които осигуряват подобни ползи, са:
- Източниците, от които са изолирани пробиотичните щамове – все повече се налага разбирането, че е една формула е по-ефективна, ако щамовете в нея са изолирани от източници, географски разположени в средата, в която живее приемащият пробиотиците.
- Мултищамовата формула – една от характеристиките на качествените пробиотични продукти е тяхната мултищаова формула, сред която е добре да присъствате щамове като, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus и др.
- Брой колонобразуващи единици – макар да няма възприет стандарт какъв следва да е този брой, редица специалисти предпочитат да назначват високодоизрани пробиотици, в които броят колонобразуващи единици, означен на опаковката като CFU (colon-forming-units) e поне 3 милиарда на капсула.
Изредените по-горе условия са спазени при производството на пробиотиците Lactoflor, чийто щамове са изолирани от екологично чисти щамове от екологично чисти източници в българската природа и се влагат във високодозирани мултищамови формули.
Маги Пашова
Възпитаник на канадския институт по природосъобразно хранене CSNN, автор на кулинарни книги, ко-създател на програмата за възстановяване след раждане „Не на диастазата“ и ко-водещ на подкаста „Мама Говори
Коментирайте тази статия!