Всички сме чували, че закуската е най-важното ядене за деня, но я забравяме или просто я пропускаме от „липса на време“?
Закуската стартира нашия метаболизъм, като ни помага да изгаряме калории през целия ден. Освен това ни дава енергията, която ни е необходима, за да свършим планираното през деня и ни помага да се съсредоточим в работата или в училище. Много изследвания свързват закуската с добро здраве, включително по-добра памет и концентрация, по-ниски нива на „лошия“ LDL холестерол и по-ниски шансове да получим диабет, сърдечни заболявания и да имаме наднормено тегло.
Пропускането на сутрешното хранене може да наруши нормалния ритъм на тялото ни. Когато се събудим, кръвната захар, от която тялото ни се нуждае, за да накара мускулите и мозъка ни да работят по най-добрия начин, обикновено е ниска. Закуската помага тя да се вдигне. Ако тялото ни не получава това гориво от храната, може да се почувстваме загуба на енергия и е много по-вероятно да преядем по-късно през деня. Закуската също ни дава възможност да си набавим някои витамини и хранителни вещества. Ако я пропуснем, има вероятност да не получим всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.
ЗАПОЧНЕТЕ С ДОБРИ ВЪГЛЕХИДРАТИ
Глюкозата е основният източник на гориво за мозъка. Затова нека не забравяме да го храним със здравословни и дълги въглехидрати. Пълнозърнести храни предлагат повече хранителни вещества, фибри и ситост от рафинираните зърна. Пригответе си пълнозърнест тост или опитайте с други пълнозърнести храни като просо, царевична каша, киноа, кафяв ориз или ечемик. Можете да си приготвите каша за закуска, с вода или мляко, като добавите канела и капчица кленов сироп.
ДОБАВЕТЕ МАЛКО ПРОТЕИНИ И / ИЛИ ЗДРАВОСЛОВНИ МАЗНИНИ
Въглехидратите ще ви дадат енергия, но протеините и мазнините имат постоянна сила, която предотвратява скок на кръвната захар (и последващ срив). Целта е постоянен поток от енергия, така че добавете към тоста си, авокадо, ядково масло или яйце, за да издържите до обяд. Пълномасленото кисело мляко, сирене, ядки и шунка също са добър избор.
ПРОБИОТИЦИ И СУПЕРХРАНИ
Включете суперхрани, като горски плодове, годжи бери (за витамин Ц), сьомга (пушената е чудесна опция за закуска) или консервирани сардини (за омега-3 мазнини), водорасли, ленени семена. Смутитата са чудесна закуска, като миксирате плодове и суперхрани.
Включването на пробиотици в менюто ни би подсилило общия ни имунитет. Те държат ключа не само за по-добро здраве и по-силна имунна система, но и подпомагат храносмилателните проблеми, психичното здраве и неврологичните заболявания.
ЗАЩО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ BIOPLUS КАПСУЛИ?
BioPlus капсули е симбиотична мултибактериална формула от живи (лиофилизирани) бактерии с произход от естествено ферментирали млечни продукти, диворастящи растения и от човешки произход, отговарящи на изискванията и принадлежащи към видове предложени от EFSA, с включен в състава биопребиотик – инулин. Всяка капула съдържа 7 щама, 6 млрд активни бактерии, а специално създадените DR капсули (стомашно-устойчиви), осигуряват висока преживяемост на бактериите в ГИТ.
Бързо и трайно възстановява естествената микробиота, нарушена в резултат на антибиотично лечение, чревни инфекции от болестотворни бактерии и вируси, възпалителни процеси, ограничителни диети, подпомага перисталтиката, намалява оплакванията от лактазен дефицит, подобрява усвояването на хранителните вещества.Обогатен и подобрен състав с два нови щама Lactobacillus bulgaricus LKZ-200 (растителен произход) и Lactobacillus rhamnosus LLR-L1 (с човешки произход). Не съдържа глутен, ГМО, изкуствени оцветители, захар и подсладители. Подходящ е за вегетарианци.
→ Вижте тук повече за 100 % натуралния български пробиотик за ежедневна грижа Lactoflor BioPlus.
Коментирайте тази статия!